dinsdag 29 september 2009

Tussen Exmouth en Tom Price 28 mei

Vandaag is het tijd voor de whaleshark tour. Het had veel gekost maar we hadden het er voor over. De whaleshark stond in Nederland ook wel bekend als de walvishaai. De grootste vis ter wereld. Ze kunnen 3 meter zijn maar ze kunnen ook 20 meter worden. De walvishaai eet alleen maar plankton, dus we hoeven er niet bang voor te zijn. Ook heeft dit dier de dikste huid van alle diersoorten ter wereld. Op de rug wel 15 centimeter dik terwijl het op de buik misschien een paar centimeter dik is. Daarom is het ook niet mogelijk om te gaan duiken met whalesharks, want zodra je te dichtbij komt. Vooral bij de buik. Ze zien dit namelijk als een bedreigingen nemen een diepe duik en dan zijn ze niet meer terug te vinden.

Als een vis in het water
Om 06.45 uur gaat de wekker en om 07.45 uur worden we opgehaal
d en gaan we met de bus richting Bundegi Beach waar we weer met een klein bootje naar de grote boot worden gevaren. Vandaag staat er niet zo'n harde wind, dus de oceaan is een stuk kalmer dan gister. Ik ben dus erg blij. Ik heb voor de zekerheid wel even pilletje tegen zeeziekte ingenomen en heb nergens last van.
Eerst staat er voor ons een ochtendduik in het verschiet. Ik heb er zin in. De duik gaat erg goed en er is veel te zien. Een aantal schildpadden, white tip reefshark en heel veel koraal. De rest gaat allemaal goed, ik
ben blij en voel me als in een vis in het water. Jammer genoeg duurt de duik maar 35 minuten.

Gespot!
Als we boven zijn krijgen we een briefing over de whalesharks. Hoe we hier mee om moeten gaan en vooral wat we niet moeten doen, want zodra je te dichtbij komt, worden ze bang en nemen een duik en dan zijn ze niet meer terug te vinden. Een spotter plane (vliegtuigje) gaat in de lucht zoeken naar de whaleshark. Zodra de spotterplane er 1 heeft gevonden, geeft hij dat door aan de boot door middel van de radio. Al na 5 minuten na de briefing krijgen we positief bericht uit de kombuis. Ze hebben er 1 gevonden. Jeeh! Iedereen juigt en is blij. De motors worden gestart en we gaan zo snel mogelijk die kant op. We scheuren over de golven.

Droom
Het is echter nog wel een uurtje varen, maar als we er bijna zijn moeten we klaar staan om in het water te springen, snorkels op, duikmaksker en flippers aan. Eerst duikt 1 van de duikinstructeurs (spotter) erin richting de whaleshark. Daarna springen wij erin en zwemmen zo snel als we kunnen richting de spotter. Wow! Je kijkt dan naast je en ziet dan een gigantisch beest naast je zwemmen van toch wel 5 a 6 meter. Ze zwemmen aardig rustig maar toch kost het aardig wat kracht om deze dieren bij te houden. Het is eigenlijk net alsof je naar een natuurfilm zit te kijken want het is gewoon zo onwerkelijk om naast een whaleshark te zwemmen van wel 5 a 6 meter lang. Na een paar keer weer in- en uit het water gedoken te zijn, was het tijd voor de lunch. Aardig uitgebreid en erg lekker.

The End
Na de lunch konden we nog even snorkelen en dan weer terug varen en toen was de dag alweer bijna om. Nog even internetten en daarna terug naar het caravanpark in Exmouth. Het was echter alweer 18.00 uur toen we terugreden. Het duurde dan ook even voordat we terug waren want onderweg kwamen we weer wat kangaroo's tegen. Wilde beesten waar je niet van weet, wat ze gaan doen, maar alles gaat goed en we duiken allebei vroeg ons bed in van een vermoeiende maar erg leuke dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten